fredag 11 mars 2011

Grov rågkrosslimpa



Ingredienser:

50 g jäst
1 msk salt
1 l vatten
2 dl rågkross
3 dl grovt rågmjöl
50 g smör
1 tsk malen anis
1 tsk malen fänkål
1 1/2 dl russin
Vetemjöl

Koka rågkrosset med 4 dl av vattnet i 10 minuter. Tillsätt smöret och låt det smälta. Häll ner 5 dl vatten i smör och rågblandningen och låt det svalna till 37 grader. Blanda ut jästen med 1 dl av vattnet. Tillsätt kryddor, salt och rågkrossblandningen samt russin och rågmjöl. Blanda ihop och tillsätt slutligen så mycket vetemjöl att degen blir smidig men inte släpper bunkens kanter. Låt maskinen arbeta degen i 5 min (10 min för hand). Jäs i ca 40 min (eller till dubbel storlek). Häll ner degen i 3 smorda och mjölade brödformar, jäs i ytterligare 20 min och grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 35 min.

1 kommentar:

TapetserarEva sa...

Den ska jag göra ikväll tror jag, verkar ha alla ingredienser hemma.

Har du sett att jag har en utlottning av en bok om mat& klimat(jätteintressant)på min blogg just nu.
http://rekoliv.blogspot.com

Trevlig helg//Eva