torsdag 10 mars 2011

Potatislimpa



Ingredienser:

5 st medelstora kokta potatisar
1 msk salt
1 l fingervarmt vatten
2,5 dl surdeg av råg
1/2 paket färsk jäst
2 dl grovt rågmjöl
0,5 dl sirap
vetemjöl

Mosa potatisarna, blanda samman surdeg, salt, sirap, jäst och lite vatten. Rör ut jästen och tillsätt resten av vattnet, och sedan potatis och mjöl. Tillsätt vetemjölet sist och använd så pass mycket att degen blir smidig men inte släpper bunkens kanter. Låt assistenten arbeta ihop degen i 5 min. Jäs i 1-2 timmar. fyll tre smorda formar med degen och låt bröden jäsa i ytterligare 30 min. Grädda långt ner i ugnen i 200 graders ugnsvärme i 45 min. Brödet vinner på att få vila över natten inlindad i en bakduk innan man skär upp skivor av det.

Inga kommentarer: