onsdag 27 april 2011

Mormors hasselnötsbullar

Ingredienser

Deg:
50g Jäst
1/2tsk salt
1dl strösocker
1tsk mald kardemumma
150g smör
5dl mjölk
ca 1,4l vetemjöl

Fyllning:
Hasselnötsmassa (färdig)
Strösocker

Garnering:
Hackade hasselnötter
uppvispat ägg
florsocker

Smält smöret och häll på mjölken. Värm till fingervärme. Blanda ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt socker, salt och kardemumma och slutligen resten av degspadet. Blanda i mjöl och bearbeta degen i 5 min. Låt jäsa i ca 30 min.

Knåda degen ordentligt på mjölat bakbord och dela den på hälften. Kavla ut den till en rektangel som är ca 1-1,5cm tjock och bred ut hälften av hasselnötsmassan. Strö även över ett jämt lager med socker ovanpå... Rulla ihop och skär 2cm tjocka skivor av rullen. Skär dessa igen men bara till hälften och lägg dem lite på snedden på ett bakplåtspapper. Baka sedan ut resten av degen på samma sätt... Låt jäsa och pensla sedan med ägg och strö över hackade hasselnötter. Pudra över florsocker precis innan servering.

Inga kommentarer: