onsdag 30 mars 2011

Farmors vaniljbullar


Ingredienser:

50g Jäst
1/2tsk salt
1dl strösocker
1tsk mald kardemumma
150g smör
5dl mjölk
ca 1,4l vetemjöl

Rumsvarmt smör
Strösocker
Vaniljsocker

Ägg
Pärlsocker

Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm allt tills det blir fingervarmt. Smula ner jäst i en bunke och tillsätt socker, salt och kardemumma. Häll ner lite degvätska och rör tills jästen har löst sig. Häll på resterande degvätska och tillsätt mjölet. Degen ska vara ganska fast och enkel att arbeta med. Knåda degen i maskin eller för hand tills den är trådig och släpper bunkens kanter. Jäs till dubbel storlek (ca 30-45min).

Ugnstemperatur 225grader (210grader i varmluftsugn)

Vält ut degen på ett mjölat bakbord och dela den på två när den är knådad. Kavla ut till en 1,5 cm tjock rektangel. Bre på smör, strö över socker och vaniljsocker i ett jämt lager över hela rektangeln. (Mängden vaniljsocker ska vara ungefär som man brukar använda kanel till kanelbullar.) Rulla ihop och skär 2cm tjocka skivor av rullen. Låt jäsa i ca 20min och pensla sedan med ägg. Strö över pärlsocker och grädda i ca 8-10 min.

1 kommentar:

Njut av livets goda ting sa...

Bullar va länge sen jag bakade...
Kanske ska göra det nu och prova detta recept som låter så smaskigt.
Ha en fin dag.
Kram
Jessica