torsdag 17 februari 2011
Surdegsbröd med havrekli
Surdegen
1 dl 37 gradigt vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 msk honung
Blanda ihop allt i en ganska rejäl glasburk och låt det stå med locket lite på glänt i ett dygn på en lite varmare plats hemma. Ex. vis ovanför kylen eller i ugnen med lampan tänd de första två timmarna.
Efter ett dygn "matar" man degen igen med 1dl grovt rågmjöl och 1dl fingervarmt vatten. Blanda ihop och låt stå ytterligare ett dygn.
Mata den återigen fast den här gången med 2 dl grovt rågmjöl och 2 dl fingervarmt vatten. Ställ in i ugnen med lampan tänd, släck lampan efter ca 2 timmar och låt sedan surdegen stå kvar och jäsa i ytterligare några timmar.
Nu kan man baka!
(går bra att spara i kylen i någon vecka och då är det bara att "mata" den igen när man ska baka mer bröd)
Bröd
1 l fingervarmt vatten
1 msk salt
1 msk honung
20-25 g färsk jäst
2 dl surdeg
2 dl havrekli
vetemjöl (ta så mycket så degen blir möjlig att arbeta med, ska inte släppa bunkens kanter men samtidigt inte vara allt för lös)
Blanda lite vatten, salt, honung, surdeg och jäst tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet och sedan havrekli och mjöl. Jag använder en maskin och låter den gå på ganska låg hastighet i ca 10 min. Välknådad deg med andra ord...
Låt degen jäsa i 1-2 timmar. Ska ha jäst upp ordentligt!
Sätt på ugnen på 250 grader.
Mjöla ett bakbord med rätt mycket mjöl. Stjälp upp degen på bakbordet och mjöla ovanpå den. Dela degen i 4 delar och "vik" ihop delarna var för sig några gånger och forma dem sedan till limpor. Låt jäsa upp ett tag till (ca 20min), mjöla på lite mer om det behövs och skär sedan skåror i bröden med en vass kniv.
Ställ in en ugnsfast form fylld med 2 dl vatten i botten på ugnen när den är varm och sätt sedan in brödet. Har man varmluftsugn så kan man sätta in så många plåtar som får plats på en gång. Annars får man ta en i taget...
Sänk temperaturen till 200 grader efter 10min och låt bröden vara inne i ca 20min till, eller tills de har uppnått en innertemperatur på 98 grader (mät med ugnstermometer).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar