torsdag 17 februari 2011

Ciabatta med surdeg


Surdegen

1 dl 37 gradigt vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 msk honung

Blanda ihop allt i en ganska rejäl glasburk och låt det stå med locket lite på glänt i ett dygn på en lite varmare plats hemma. Ex. vis ovanför kylen eller i ugnen med lampan tänd de första två timmarna.

Efter ett dygn "matar" man degen igen med 1dl grovt rågmjöl och 1dl fingervarmt vatten. Blanda ihop och låt stå ytterligare ett dygn.

Mata den återigen fast den här gången med 2 dl grovt rågmjöl och 2 dl fingervarmt vatten. Ställ in i ugnen med lampan tänd, släck lampan efter ca 2 timmar och låt sedan surdegen stå kvar och jäsa i ytterligare några timmar.

Nu kan man baka!

(går bra att spara i kylen i någon vecka och då är det bara att "mata" den igen när man ska baka mer bröd)

Bröd

1 l fingervarmt vatten
1 msk salt
2-3msk socker eller honung
20-25 g färsk jäst
2 dl surdeg
vetemjöl (ta så mycket så degen blir möjlig att arbeta med, ska inte släppa bunkens kanter men samtidigt inte vara allt för lös)

Blanda lite vatten, salt, socker, surdeg och jäst tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet och sedan mjölet. Jag använder en maskin och låter den gå på ganska låg hastighet i ca 10 min. Välknådad deg med andra ord...

Låt degen jäsa i 1-2 timmar. Ska ha jäst upp ordentligt!

Sätt på ugnen på 250 grader.

Mjöla ett bakbord med rätt mycket mjöl. Stjälp upp degen på bakbordet och mjöla ovanpå den. Skär ut lagom stora bitar med en degspade eller kniv och lägg upp dem på en plåt. Jag använder hålplåtar i teflon men om man inte har det så går det bra att lägga dem på vanliga plåtar med bakplåtspapper. Var väldigt försiktig när du hanterar degen så att så lite luft som möjligt lämnar degen! Inget knådande här inte!

Ställ in en ugnsfast form fylld med 2 dl vatten eller liknande i botten på ugnen när den är varm och sätt sedan in brödet. Har man varmluftsugn så kan man sätta in så många plåtar som får plats på en gång. Annars får man ta en i taget...

Sänk temperaturen till 225 grader och låt bröden vara inne i ca 12-15 min, eller tills de har fått fin färg.

Har man inte varmluft får man nu återigen dra på till 250 grader, sätta in bröden och sänka temperaturen...

Inga kommentarer: