torsdag 17 februari 2011

Rågbröd



Ingredienser:

1l ljummet vatten
50g jäst
1 msk salt
2 msk olja
1 dl yoghurt
3 msk mörk sirap
5 dl grovt rågmjöl
vetemjöl

Rör ut jästen med en liten del av vattnet. Tillsätt resten av vatten samt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en ganska fast deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till 4 knubbiga limpor. Jäs i 30 min. Skär snitt i brödet med en vass kniv. Grädda i ugn som är uppvärmd till 250grader men sänk temperaturen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Glöm ej att ha en ugnsfast form fylld med 1-2dl vatten i botten på ugnen när du sätter in limporna. Grädda i ca 30 min eller tills brödet ger en ljus ton när du knackar på det.

Inga kommentarer: