torsdag 22 december 2011

Rullsylta


Ingredienser:

1 kg sidfläsk av den tunna delen. (Ej rimmat)
½ tsk kryddpepparkorn
½ tsk vitpepparkorn
½ tsk hela kryddnejlikor
2 tsk salt
1 gul lök
1 morot
1 msk salt/liter vatten
några pepparkorn

Skär itu fläsket längs med, men utan att skära av det helt. Det ska bli som en stor rektangel av kött som håller ihop. Mortla kryddorna och blanda dem sedan med saltet. Strö ut kryddblandningen över köttet (svålsidan ska vara nedåt när du gör detta). Rulla ihop till en rulle och bind sedan om ett steksnöre som på bilden. Låt syltan ligga i kyl över natten så den tar ordentligt med smak av kryddorna. 

Mät upp vatten och koka syltan så den precis täcks av vattnet. Man tar 1 msk salt/liter vatten. Koka upp, skumma och tillsätt sedan 1 gul lök, 1 morot och några pepparkorn. Låt koka i ca 1 ½ timme. 

Tag upp syltan och lägg den i press i några timmar, förslagsvis i en bakform med en annan bakform ovanpå med några paket mjölk i som tyngd. Syltan kan förvaras i kyl i upp till en vecka. Det går även utmärkt att frysa den!



1 kommentar:

Trädgårds/Hage-intresserad sa...

Gissa om jag fick en minnes flashback? Ja, precis sånn fick jag lära mig göra "Norsk kjöttrull" av min mamma och mormor.
Tack för minnet, kram.