onsdag 14 december 2011

Apelsinmarmelad med ingefära och vanilj


Ingredienser:

5 apelsiner
2 citroner
ca 2cm ingefära
½ vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
1 liter vatten
2 tsk citronsyra
2 l strösocker

Gör såhär:

Borsta frukterna rena i varmt vatten och skär dem sedan i 4 delar längsmed. Skiva dessa delar så tunnt som möjligt. Ändbitarna kan man hoppa över om man inte vill ha för stark skalsmak. Lägg den skurna frukten i en rymlig gryta (4-5l) och tillsätt vattnet, vaniljstången och ingefäran skuren i skivor. Koka under lock i ca 45 min tills frukten är mjuk. Tag grytan från värmen och rör ner sockret lite i taget tills det är löst. Koka upp igen och låt koka kraftigt i 10-15min utan lock. Tag av grytan från värmen och låt marmeladen samla sig en stund. Plocka upp ingefäran och vaniljstången (dra bort de små fröna från vaniljstången och blanda i dem i marmeladen). Rör ner citronsyran och ös upp marmeladen på rena varma burkar. Förvara svalt. Blir ca 2 ½ liter färdig marmelad.

OBS! Det kan ta upp till 3 dygn innan marmeladen stelnar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Det blev en jätte god marmelad - jag hade inga russin eller aprikoser men väl en grapefrukt. MUMS!
Elisabet