torsdag 3 november 2011

457. Skumglace

Ok, nu kör vi! :) 

Det första receptet från den legendariska kokboken "Hemmets kokbok" blir recept nr 457... Skumglace!


Jag tycker det är helt otroligt att man kunde göra glass redan innan elektriciteten hade slagit igenom ordentligt i Sverige. Med hjälp av hackad is och grovt salt fick man ner temperaturen under noll så man kunde frysa glassen. Hade man en manuell glassmaskin fick man stå och veva i 20-30 min innan den var färdig men för de som inte hade tillgång till sådana nymodigheter gällde det att snurra på bleckflaskan av och till i upp emot 6 timmar. Tala om hängivenhet! 

Här kommer i alla fall receptet:

Skumglace (f. 6 pers.)

Ingredienser:

8 dl tjock grädde (vispgrädde?)
½ vaniljstång
100 g strösocker
6 äggulor

Beredning:
Hälften av grädden, samt vaniljen och sockret får koka, tills grädden fått tillräcklig vaniljsmak, varefter vaniljstången tages upp. Äggulorna vispas i en skål, den kokta grädden tillsättes under stark vispning, och krämen hälles sedan tillbaka i kastrullen. Den får därefter sjuda över elden, tills den tjocknar. Kastrullen lyftes då av, och vispningen fortsättes, tills krämen är fullkomligt kall. Den övriga grädden vispas till hårt skum och röres ned i den kallnade krämen. Glacen hälles sedan i glacedosa och fryses, dock ej för hårt.

Själv använde jag mig av en elektrisk glassmaskin... Liiite fusk men vad tusan! Hade de då haft tillgång till sådana hjälpmedel när boken skrevs hade de nog också använt dem utan att blinka. :) Albin (4 år) blev dock lite besviken. Han trodde att det skulle hoppa upp färdiga glassar i strut ur maskinen så jag får jobba på det till nästa gång! 2 kommentarer:

Pilgrim sa...

Underbart! Men hur smakade det? Så roligt att höra hur de gjorde förut. Tänk vad allt förändras!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Anonym sa...

Great! Thanks for the share!