Ingredienser: Räcker till 2-3 kakor beroende på hur stora formarna är.
50g Jäst
1/2tsk salt
1dl strösocker
1tsk mald kardemumma
150g smör
5dl mjölk
ca 1,4l vetemjöl
1/2tsk salt
1dl strösocker
1tsk mald kardemumma
150g smör
5dl mjölk
ca 1,4l vetemjöl
Fyllning:
Mandelmassa 100g
Smör 50g
Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde+ 1 dl mjölk
2 äggulor
1 1/2 msk potatismjöl
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
Ägg, pärlsocker, glasyr (florsocker utblandat i lite vatten) till dekoration
Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm allt tills det blir fingervarmt. Smula ner jäst i en bunke och tillsätt socker, salt och kardemumma. Häll ner lite degvätska och rör tills jästen har löst sig. Häll på resterande degvätska och tillsätt mjölet. Degen ska vara ganska fast och enkel att arbeta med. Knåda degen i maskin eller för hand tills den är trådig och släpper bunkens kanter. Jäs till dubbel storlek (ca 30-45min).
Ugnstemperatur 200grader (180grader i varmluftsugn)
Ugnstemperatur 200grader (180grader i varmluftsugn)
Blanda samman alla ingredienser till vaniljkrämen och värm under ständig omrörning tills krämen tjocknar.
Vält ut degen på ett mjölat bakbord och dela den på två när den är knådad. Kavla ut till en 1,5 cm tjock rektangel. Bre på mandelmassan ihopblandad med rumsvarmt smör. Rulla ihop och skär 2cm tjocka skivor av rullen. Lägg dessa rullar i en rund, smord form med löstagbar botten. Häll på vaniljkräm mellan bullarna i formen. Låt jäsa i ca 20min och pensla sedan med ägg. Strö över pärlsocker och grädda i ca 20-30min. Garnera kakan med glasyr och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar