torsdag 22 december 2011

Rullsylta


Ingredienser:

1 kg sidfläsk av den tunna delen. (Ej rimmat)
½ tsk kryddpepparkorn
½ tsk vitpepparkorn
½ tsk hela kryddnejlikor
2 tsk salt
1 gul lök
1 morot
1 msk salt/liter vatten
några pepparkorn

Skär itu fläsket längs med, men utan att skära av det helt. Det ska bli som en stor rektangel av kött som håller ihop. Mortla kryddorna och blanda dem sedan med saltet. Strö ut kryddblandningen över köttet (svålsidan ska vara nedåt när du gör detta). Rulla ihop till en rulle och bind sedan om ett steksnöre som på bilden. Låt syltan ligga i kyl över natten så den tar ordentligt med smak av kryddorna. 

Mät upp vatten och koka syltan så den precis täcks av vattnet. Man tar 1 msk salt/liter vatten. Koka upp, skumma och tillsätt sedan 1 gul lök, 1 morot och några pepparkorn. Låt koka i ca 1 ½ timme. 

Tag upp syltan och lägg den i press i några timmar, förslagsvis i en bakform med en annan bakform ovanpå med några paket mjölk i som tyngd. Syltan kan förvaras i kyl i upp till en vecka. Det går även utmärkt att frysa den!



Hemgjord Bounty



Ingredienser:

50 g smör
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
200 g ljus blockchoklad
1 msk smör

Koka smör, vaniljsocker, sirap, florsocker och vispgrädde i ca 6-10 min. Smeten ska vara lite "seg" när den är klar. Blanda i kokos och häll upp i en smord form ca 20x20cm i diameter. (Går även bra att lägga i ett bakplåtspapper i botten på formen.) Låt smeten svalna i kyl och skär sedan upp lagom stora bitar. Forma dessa lite genom att försiktigt rulla dem på en skärbräda. Under tiden smeten svalnar smälter man chokladen i vattenbad och tillsätter smöret. Doppa bitarna i choklad och låt dem åter igen stelna i kylen. Vik in dem i bitar av bakplåtspapper.

måndag 19 december 2011

Hallonvinäger


Ingredienser
ca 1 liter vitvinsvinäger
2 dl färska el frysta hallon
½ ekologisk citron
några kvistar färsk mejram

Lägg allt i en stor glasburk eller hink med lock. Låt dra i ca 1-2 månader på mörk plats. Häll upp på flaskor och dekorera eventuellt med någon kvist torkad mejram. 


onsdag 14 december 2011

Apelsinmarmelad med ingefära och vanilj


Ingredienser:

5 apelsiner
2 citroner
ca 2cm ingefära
½ vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
1 liter vatten
2 tsk citronsyra
2 l strösocker

Gör såhär:

Borsta frukterna rena i varmt vatten och skär dem sedan i 4 delar längsmed. Skiva dessa delar så tunnt som möjligt. Ändbitarna kan man hoppa över om man inte vill ha för stark skalsmak. Lägg den skurna frukten i en rymlig gryta (4-5l) och tillsätt vattnet, vaniljstången och ingefäran skuren i skivor. Koka under lock i ca 45 min tills frukten är mjuk. Tag grytan från värmen och rör ner sockret lite i taget tills det är löst. Koka upp igen och låt koka kraftigt i 10-15min utan lock. Tag av grytan från värmen och låt marmeladen samla sig en stund. Plocka upp ingefäran och vaniljstången (dra bort de små fröna från vaniljstången och blanda i dem i marmeladen). Rör ner citronsyran och ös upp marmeladen på rena varma burkar. Förvara svalt. Blir ca 2 ½ liter färdig marmelad.

OBS! Det kan ta upp till 3 dygn innan marmeladen stelnar.