lördag 30 april 2011

Annas Rågsiktslimpa


Ingredienser:

50g jäst
1dl mörk sirap
1 msk salt
1 l fingervarmt vatten
4 dl vetemjöl
ca 1 l rågsikt
1 msk brödkryddor

Blanda ut jästen med lite degvätska. Fyll på med resten av degvätskan kryddor, salt och sirap. Blanda i mjölet och bearbeta degen i 5 min. Låt jäsa till dubbel storlek.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den på 3. Platta ut varje del och rulla ihop dem till limpor och lägg dem med skarven neråt på en plåt. Om limporna ligger tätt tillsammans kan man pensla med olja mellan dem för att få dem att lossna från varandra lättare. Låt dem jäsa i ca 30min och grädda i 200 graders ugnsvärme i 30-40 min.

fredag 29 april 2011

Gifflar med mandelfyllning


Ingredienser:
50g Jäst
1/2tsk salt
1dl strösocker
1tsk mald kardemumma
150g smör
5dl mjölk
ca 1,4l vetemjöl

Fyllning:
Mandelmassa ca 100g
Rumsvarmt smör ca 50g

Uppvispat ägg
Saltå rårörsocker
Florsocker

Smält smöret och häll på mjölken. Värm till fingervärme. Blanda ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt socker, salt och kardemumma och slutligen resten av degspadet. Blanda i mjöl och bearbeta degen i 5 min. Låt jäsa i ca 30 min.

Riv mandelmassan och blanda ihop den med smöret.

Knåda degen och dela den på 4. Kavla ut varje bit till en rund kaka, skär ut 8 tårtbitar, och lägg på en klick med mandelfyllning på varje. Rulla ihop så att snibben kommer längst ut och lägg upp dem på en plåt för att jäsa. Pensla med ägg och strö över rårörsocker. Grädda i 200 grader i ca 6-10 min. Strö över florsocker vid servering.


onsdag 27 april 2011

Mormors hasselnötsbullar

Ingredienser

Deg:
50g Jäst
1/2tsk salt
1dl strösocker
1tsk mald kardemumma
150g smör
5dl mjölk
ca 1,4l vetemjöl

Fyllning:
Hasselnötsmassa (färdig)
Strösocker

Garnering:
Hackade hasselnötter
uppvispat ägg
florsocker

Smält smöret och häll på mjölken. Värm till fingervärme. Blanda ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt socker, salt och kardemumma och slutligen resten av degspadet. Blanda i mjöl och bearbeta degen i 5 min. Låt jäsa i ca 30 min.

Knåda degen ordentligt på mjölat bakbord och dela den på hälften. Kavla ut den till en rektangel som är ca 1-1,5cm tjock och bred ut hälften av hasselnötsmassan. Strö även över ett jämt lager med socker ovanpå... Rulla ihop och skär 2cm tjocka skivor av rullen. Skär dessa igen men bara till hälften och lägg dem lite på snedden på ett bakplåtspapper. Baka sedan ut resten av degen på samma sätt... Låt jäsa och pensla sedan med ägg och strö över hackade hasselnötter. Pudra över florsocker precis innan servering.

lördag 23 april 2011

Ägghalvor


Ingredienser:

1-2 hårdkokta ägg/ person

Fyllning 1
Räkor
Majonäs
Dill

Fyllning 2
Kaviar
Persilja

Fyllning 3
Stenbitsrom / löjrom
Creme fraiche
Hackad rödlök

Fyllning 4
Curry
Salt
Creme fraiche
Gräslök

Mosa äggula tillsammans med lite curry, salt och 1 tsk creme fraiche (per äggula).

Fyllning 5
Mjukost
Svart oliv som garnering

Fyllning 6
Böcklingspastej
Purjolök

Lägg upp ägghalvorna på ett fat fyllt med hackad isbergssallad.

tisdag 19 april 2011

Linssoppa


Ingredienser:

2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 buljongtärning
1 burk passerade tomater
1l vatten
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk socker
1 paprika
3 potatisar
3 tomater
2 dl röda linser
svartpeppar och salt

Hacka lök och vitlök. Skala potatis och dela upp den samt resterande grönsaker i tärningar. Fräs löken och tillsätt alla andra ingredienser. Koka i ca 10-20 min eller tills alla grönsaker är mjuka. Servera med ett gott bröd och lite yoghurt.

måndag 18 april 2011

Båt tårta

Ingredienser:

Sockerkaksbotten
50g margarin eller smör
3 ägg
2dl socker
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1dl mjölk

Fyllning
jordgubbssylt
marsankräm
rivet äpple och mosad banan

Garnering
5dl vispgrädde
karamellfärg
jordgubbar
mörk choklad
ballerinakex
gelehallon
strössel

Montering
grillpinnar i bambu

Smörj och bröa en rund form på ca 1,2l. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt sedan smör och mjölk. Häll ner det i formen och grädda långt ner i ugnen i 175grader i ca 35-40min.

När kakan har svalnat delar man den på mitten rätt över så det blir två halvmånar. Dela dessa bitar så det blir tre bottnar av vardera. Fyll dem med de olika fyllningarna och sätt ihop dem till en enda stor halvmåne. Lägg dem på ett fat, plasta in och lägg en tallrik med lite snefördelad vikt ovanpå så att man får till en form av en båt. Låt ligga i kyl under press över natten.

Stick in grillpinnarna tvärs över bottnarna så tårtan håller formen när man ställer bottnen upp som ett skorv. Eventuellt kan det behöva formas till lite så formen blir bättre...
Bred ut grädde och garnera tårtan med jordgubbar m.m... Seglet är tillverkat av choklad som spritsades ut på ett bakplåtspapper och garnerades med strössel.

onsdag 13 april 2011

Sirapslimpa med surdeg


Ingredienser:

1 l fingervarmt vatten
2 dl surdeg av råg
2 dl sirap
2 msk brödkryddor
1 msk salt
2dl vetemjöl
ca 1,5 l rågsikt

Rör ut surdegen med kryddor, salt, sirap och vatten. Blanda i mjöl och bearbeta degen i minst 5 min i maskin, 10 min för hand. Låt den jäsa under natten i rumstemperatur eller tills den är nästan dubbelt så stor. Häll försiktigt ner degen i smorda och bröade formar och grädda i 180 grader (varmluftsugn) i ca 45min. (Degen jäser inte upp så väldigt mycket vid gräddning så det går bra att fylla formarna till ca 1-2cm från kanten...) Brödet vinner på att vila inlindad i bakduk i några timmar innan man äter av det.

måndag 11 april 2011

Indisk lammcurry


Ingredienser:

600g benfritt lammkött
2 msk smör
2 st gula lökar
1 st äpple
1 1/2 tsk curry
4 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
2 msk mango chutney
4 dl köttbuljong
1 dl creme fraiche
1/2 tsk salt

Skär köttet i 2x2 cm stora bitar. Hacka lök, äpple och skala vitlöksklyftorna. Bry köttet i smöret och lägg sedan i lök, vitlök, curry och äpple. Fräs tills löken är mjuk och pudra sedan över mjölet. Tillsätt sedan resterande ingredienser (utom creme fraichen) och bräsera på låg värme i 45 min. Rör ner creme fraichen och servera grytan med basmati ris, skivade bananer, ananas i bitar, cashewnötter, mango chutney, gurka i bitar, russin, kardemumma, curry, soja och tabasco.


torsdag 7 april 2011

Fläskkotlett med paprikasås



Ingredienser:

4 st Fläskkotletter
2 dl Creme fraiche
2 dl vatten
1 msk vetemjöl
2 tsk Paprikapulver (till såsen)
Paprikapulver
Svartpeppar
Salt

Stek fläskkotletterna i smör och krydda dem med salt, svartpeppar och paprikapulver. Tänk på att paprikapulver lätt bränns så stek på medelvärme. När kotletterna är klara skrapar man ur pannan och häller på vattnet blandat med vetemjölet. Krydda med paprikapulvret, salt och peppar och häll slutligen på creme fraichen. Servera kotletterna tillsammans med såsen, kokt potatis och en grön sallad.